top of page
image0 (1)_edited_edited.jpg

DE REFTER

De refter is een multifunctionele ontmoetingsruimte voor infosessies, vorming, workshops, ouder-kinderactiviteiten, kinderopvang, …

 

De oude eetzaal van de Zusters van Liefde is het hart van het klooster Nieuwland. 

Eén kant van de ruimte is een speelhoek en chill-out voor kinderen. Aan de andere kant vind je een sprekersgestoelte, podium en projectiescherm. De oude, driedelige servieskast in het midden bevat alle materialen die zorgen voor de inrichting op maat van de activiteit.

In de vakanties maken kinderopvang ’t Strooppotje en de Speelpleinwerking gebruik van deze ruimte. Daarnaast wordt de refter in de schoolperiode wekelijks gebruikt voor Na de Bel (vrijetijdsaanbod na school) zoals de kunstacademie Pentagoon voor hun lessessies Beeld. Ook worden er vergaderingen, infomomenten en groepsactiviteiten gehouden voor alle partners van klooz.  

Meer info via info@klooz.be.

WAAROM?

Klooz geeft ruimte om te leren en te experimenteren zodat de deelnemers groeien in zelfontplooiing en ondernemerschap. Door in co-creatie lerende experimenten uit te rollen streeft Klooz naar een meer welvarende en gelukkige Zuid-Limburgse regio.

Mensen en organisaties engageren zich binnen Klooz door innovatieve voorstellen (smart solutions) te bedenken en uit te voeren voor streekgebonden maatschappelijke uitdagingen (wicked problems). Dat noemen we Klooz-experimenten.

Elk Klooz-experiment streeft naar een concrete en hedendaagse oplossing waaraan elk van de deelnemers een noodzakelijke bijdrage heeft.

Klooz staat ook voor een open leerplek op de site van het klooster Nieuwland te Borgloon, met outreachende tentakels naar het karakteristieke landschap en andere locaties in Zuid-Limburg. Zo blijft Klooz dichtbij de doelgroep, grondstoffen en vaardigheden en is de diversiteit van de deelnemers en het leeraanbod gegarandeerd.

De activiteiten en leerprocessen worden door het Klooz netwerk ruimtelijk, logistiek en inhoudelijk ondersteund, waarbij duurzaamheid, nabijheid en innovatie centraal staan.

Loes Ory, schepen van toerisme, economie en gezin en bezielster van het projectidee voor Klooz, legt je in deze video uit wat Klooz en een leerecosysteem nu precies is en wat de doelstellingen zijn.

about

Wil je weten waarom net deze kloostersite de ideale plek is voor een leerecosysteem? Jeroen Bellings, architect en schepen dienst woon- en leefomgeving legt het uit in deze video.

VOOR WIE?

Het doel van Klooz is om sterk verbindend te werken over doelgroepen en sectoren heen. Deze overstijgende werking wordt via 5 streekeigen domeinen uitgewerkt voor een breed publiek.

Creatief (21e-eeuwse vaardigheden)

Innovatieve fruitteelt/landbouw

vrijetijdseconomie

duurzaam landelijk toerisme

informeel leeraanbod

 

De doelgroepen die Klooz via deze domeinen wil bereiken zijn:

Senioren die zich dichtbij de dagelijkse realiteit (en hun kerndorp of centrumdorp) betekenisvol inzetten en hun eigen leren in handen hebben.

Jongeren en jongvolwassenen die hun talenten, passies en interesses kunnen ontdekken entonen en inzetten op (nieuwe) plekken in de streek.

Nieuwkomers en autochtone bevolking uit de streek die vanuit een nieuw aanbod leren uit 'samen doen en maken'.

Werkarme volwassenen die persoonlijk groeien en streekgebonden vaardigheden ontdekken, aanscherpen en kunnen toepassen.

De kloostersite (aangekocht door stad Borgloon) dat een veilige leer- en broedplek is voor een nieuwe vorm van leren (intergenerationeel, cross-sectoraal en inclusief).

Toeristen die de streek niet alleen bezoeken om te consumeren, maar ook om als toerist willen bijdragen om omgeving nog beter te maken. Zo leveren ze een actieve bijdrage aanregionale ontwikkeling.

​​

Lokale verenigingen, ondernemers en kunstenaars die onderzoekend en in co-creatie aanbod op elkaar afstemmen, expertise delen en samen programma maken.

Bovenlokale partners die het partnerschap hebben laten uitgroeien tot een netwerk van actoren die samen regionale uitdagingen aanpakken.

Het doel is om dit via het leerecosysteem Klooz neer te zetten als een sterk en zelf renderend merk waarbij de schakels duurzaam en verankerd zijn.

436308027_763521435932918_5952046934013013174_n_edited.jpg

VOOR WIE?

Wij werken samen met deze partners:

69d9f664-2ff1-4132-912c-424f490f6d09 (2)_edited.jpg

HOE?

Innovatieve initiatieven oftewel experimenten binnen Klooz voor het antwoord op uit te streekgebonden maatschappelijke uitdagingen worden op basis van een waardenkader met 7 criteria afgetoetst alvorens aanvang.

Dit is het waardenkader:

 

Verbinding - Klooz is een verbindende samenwerking over sectoren en organisatiestructuren heen. De kritische kruisbestuiving overstijgt de reguliere werking. Klooz, de experimenten en haar activiteiten kunnen niet bestaan zonder dit uniek gegeven.
 

Durven, doen en kritisch leren - De activiteiten van Klooz streven een duidelijk omschreven doel na dat past binnen de visie en het betrokken thema en tevens een oplossing voor een maatschappelijke uitdaging eigen aan de streek in zich draagt. We spreken over een duidelijke actie met een tastbare uitwerking. Toch blijven we zelfkritisch en regulerend in de bijsturing bij het streven naar het beoogde doel. Bijleren en ontplooien zijn cruciaal. Falen is toegelaten.​

Welvarende en gelukkige regio - Klooz en haar activiteit dragen bij tot een meer welvarende en gelukkige regio. Elke activiteit speelt in op minstens 2 van volgende thema's:

 

  • Innovatieve fruitteelt

  • 21e-eeuwse vaardigheden

  • vrijetijdseconomie

  • duurzaam landelijk toerisme

  • informeel leren

 

Innovatie - Klooz is toekomstgericht en omhelst een - voor de regio - vernieuwend antwoord op een maatschappelijke uitdaging. Het innovatieve, lerend en creatief karakter van het proces is minstens zo belangrijk als het eindresultaat.

 

Laagdrempelig - Alle facetten van Klooz, haar activiteiten en experimenten worden getoetst aan de 9 b’s van toegankelijkheid.

 

Locatie - De site van Klooz, het klooster Nieuwland van Borgloon, vormt de uitvalsbasis. De werking, activiteiten en experimenten mogen zich verspreiden over diverse tentakels in de regio Zuid-Limburg. Experimenten worden bij voorkeur op de site ontwikkeld. Outreachende activiteiten in de regio, het landschap of op betekenisvolle locaties worden via communicatie en huisstijl gelinkt.

 

Duurzaam - Het experiment draagt bij tot een duurzame en lokaal verankerde werking. Daarmee doelen we niet enkel op de ecologische aspecten maar ook op inclusie, economisch verantwoord, met aandacht voor de mens, overwogen keuze van lokale grondstoffen, materialen en diensten waar mogelijk. Levensvatbaarheid van de activiteit op de langere termijn staat hierbij voorop.

bottom of page